maar welke slakkensoort eten we nu eigenlijk

Welke slak gaan we eten

Welke slak krijgen we op ons bord. Dat is een goeie vraag die eigenlijk alleen te beantwoorden is door de hele kleine lettertjes te lezen op de verpakking, het potje of het blik, waar de slakken uitkomen. De schelp op uw bord waar de slakken soms in worden geserveerd is van geen enkele betekenis of duiding van de soort. De schelpen worden namelijk los aangeboden in de groothandel en in de detailhandel. U dient deze schelpen zelf te vullen met de slakken welke u meestal in pot of blik koopt, altijd zonder schelp. De inhoud van de schelp en de schelp zelf hebben meestal geen relatie met elkaar. Behalve natuurlijk als u bij een kweker de hapjes haalt. Bij een ambachtelijke kweker kunt u ervan uitgaan dat u krijgt wat u ziet en verwacht.

Wat kan er dan in de schelp zitten? Een mooie schelp die vaak gebruikt wordt is de schelp van de Bourgogne-slak, de echte wijngaardslak. Deze slak hoeft echter niet in de schelp te zitten. Vaak wordt ook de Turkse Grote (Helix Lucorum) uit Oost Europa gebruikt, of de Achatina fulica uit Oost Afrika. Dit zijn soorten die goedkoper zijn dan de echte Bourgogne slak. De smaak? Daar valt altijd over te twisten! Ik zou zeggen “bon appetit”.

Slakken als huisdier

Je hoeft slakken niet altijd op te eten. Geloof het of niet maar het zijn ook ontzettend leuke huisdieren.

In Oost Europa, maar ook in Duitsland en in Engeland worden slakken als huisdier gehouden. In Nederland wordt je nogal eens raar aangekeken als je zegt dat je een slak als huisdier hebt.

Maar waar kan je ze dan kopen?
https://www.slakkenshop.nl/

De Slakkenfluisteraar

Soms kan je behoefte hebben aan een deskundig advies over slakken in je tuin. Het kan ook zijn dat je een Afrikaanse reuzenslak als huisdier hebt maar niet goed weet hoe deze te verzorgen. Of bent je een echte liefhebber van slakken met een goed glas wijn maar heb je zo af en toe wat bedenkingen?

Dan kan je je altijd nog richten tot de slakkenfluisteraar voor een serieus gesprek en advies. www.slakkenfluisteraar.nl