Welke slak krijgen we op ons bord. Dat is een goeie vraag die eigenlijk alleen te beantwoorden is door de hele kleine lettertjes te lezen op de verpakking, het potje of het blik, waar de slakken uitkomen. De schelp op uw bord waar de slakken soms in worden geserveerd is van geen enkele betekenis of duiding van de soort. De schelpen worden namelijk los aangeboden in de groothandel en in de detailhandel. U dient deze schelpen zelf te vullen met de slakken welke u meestal in pot of blik koopt, altijd zonder schelp. De inhoud van de schelp en de schelp zelf hebben meestal geen relatie met elkaar. Behalve natuurlijk als u bij een kweker de hapjes haalt. Bij een ambachtelijke kweker kunt u ervan uitgaan dat u krijgt wat u ziet en verwacht.
Wat kan er dan in de schelp zitten? Een mooie schelp die vaak gebruikt wordt is de schelp van de Bourgogne-slak, de echte wijngaardslak. Deze slak hoeft echter niet in de schelp te zitten. Vaak wordt ook de Turkse Grote (Helix Lucorum) uit Oost Europa gebruikt, of de Achatina fulica uit Oost Afrika. Dit zijn soorten die goedkoper zijn dan de echte Bourgogne slak. De smaak? Daar valt altijd over te twisten! Ik zou zeggen “bon appetit”.